Αυθημερόν παραδόσεις σε όλη την Αθήνα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΠΟ 60€.

Καλάθι Αγορών

0 Προϊόντα  - 0.00€
φροντίδα bonsai

 

H τέχνη και το φυτό Bonsai

Λίγα λόγια για το bonsai

Η ιστορία των bonsai ξεκίνησε πριν από περίπου 2.000 χρόνια, όταν οι Κινέζοι ξεκίνησαν να δημιουργούν μικρούς κήπους και να προσπαθούν να φτιάξουν μία μικρογραφία των φυσικών τοπίων στους εσωτερικούς τους χώρους.

Η τέχνη bonsai ωστόσο, είναι Ιαπωνική, αφού οι Ιάπωνες εμπνεύστηκαν από την κινέζικη αυτή ιδέα και δημιούργησαν τα δέντρα bonsai που ξέρουμε. Η τέχνη αναφέρεται στην τεχνική να μεγαλώνεις ένα δέντρο σε μια μικρή γλάστρα, δηλαδή σε πολύ μικρότερο χώρο από αυτόν που έχει στη φύση.

Τα τελευταία χρόνια, η τέχνη bonsai έχει γίνει γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου και για πολλά είδη φυτών, όπως φίκους, ελιές, αζαλέες, ίλεξ, πεύκα και όποιο άλλο φυτό δημιουργεί κορμό.

Το bonsai να νιώθει σαν στο σπίτι του

Η φροντίδα των δέντρων bonsai σε εσωτερικό χώρο είναι διαφορετική από εκείνη των άλλων φυτών εσωτερικού χώρου και αυτό γιατί στην περίπτωση των bonsai καλούμαστε να παρέχουμε στο φυτό παρόμοιες συνθήκες με αυτές που χρειάζεται στο φυσικό του περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Πιο συγκεκριμένα, ένα δέντρο χρειάζεται αρκετό φως, όλα τα θρεπτικά συστατικά που του παρέχει το χώμα και το νερό και φυσικά την υψηλή υγρασία που υπάρχει στα τροπικά κλίματα.

Μπορούμε τώρα να αναλύσουμε τα τρία (3) + 1 βασικά βήματα που πρέπει να εφαρμόζουμε για την πιο αποτελεσματική φροντίδα των φυτών φίκων bonsai:

Τοποθετήστε κοντά σε παράθυρο

Τα δέντρα bonsai εσωτερικού χώρου χρειάζονται αρκετό φως για να μπορούν να αναπτυχθούν κατάλληλα. Η τροφή που παράγεται μέσω της φωτοσύνθεσης είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους. Αν δεν τους παρέχουμε την κατάλληλη ένταση του φωτός, τότε κινδυνεύει να μειωθεί η ανάπτυξή τους και να αποδυναμωθεί το φυτό. Για αυτό το λόγο, τα δέντρα bonsai θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε κάποιο παράθυρο, ώστε να εκτίθενται στο φως για αρκετές ώρες της ημέρας.

Ψεκάστε καθημερινά τα φύλλα του φυτού

Για την καλύτερη διατήρηση ενός δέντρου bonsai σε εσωτερικούς χώρους απαραίτητη θεωρείτε η υψηλή υγρασία. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, για να διατηρήσουμε ένα bonsai υγιές στο χώρο μας χρειάζεται να του προσφέρουμε, όσο είναι δυνατόν, τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στις τροπικές περιοχές. Έτσι, ιδιαίτερα αν στο χώρο σας υπάρχει θέρμανση ή κλιματισμός (που μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας), για να συντηρήσετε αποτελεσματικά το bonsai σας, θα πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα του με δροσερό νερό μία φορά την ημέρα. Προτείνεται επίσης να τοποθετήσετε μία επιφάνεια, σε σχήμα δίσκου, με νερό κοντά στο φυτό, ώστε να δημιουργηθεί υψηλή υγρασία στην περιοχή κοντά σε αυτό. Αν αυτό, για αισθητικούς λόγους σας φαίνεται αποτρεπτικό, θα πρέπει να φροντίζετε να ανακυκλώνεται ο αέρας στον χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα μερικές ώρες μέσα στην ημέρα.

Ελέγχουμε το χώμα και ύστερα ποτίζουμε

Η πιο συχνή και εύλογη ερώτηση κάθε πελάτη μας που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα δέντρο bonsai είναι «κάθε πόσες μέρες πρέπει να το ποτίζουμε;». Το σωστό πότισμα δεν εξαρτάται από τις μέρες, αλλά από το ίδιο το φυτό. Το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε σε αυτό, είναι να ελέγχετε το χώμα του και όταν στεγνώνει, να το ενυδατώνετε με λίγο νερό περιμετρικά. Αν το χώμα είναι νωπό, τότε το φυτό μας δεν είναι ακόμη έτοιμο να δεχτεί νέα ποσότητα νερού, επομένως δεν ποτίζουμε και ελέγχουμε εκ νέου μετά από λίγες μέρες.

Κλαδεύουμε για τη διατήρηση του σχήματος

To φυτό bonsai έχει αρχίσει να πετάει νέους βλαστούς και θέλετε να διατηρήσετε το σχήμα του;

Το κλάδεμα συντήρησης του φυτού σας πρέπει να γίνεται από την άνοιξη έως και τις αρχές του φθινοπώρου. Για να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού, θα πρέπει να κλαδεύετε τους νέους βλαστούς τόσο εξωτερικά από το βασικό σχήμα όσο και εσωτερικά. Με αυτό τον τρόπο θα πυκνώσουν τα σημεία του φυτού που είναι ήδη σχηματισμένα και το φυτό σας θα φαίνεται πιο εντυπωσιακό και υγιές.

Φυσικά, το Bonsai, όπως κάθε φυτό χρειάζεται τον χρόνο του για να συνηθίσει τις νέες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο σας, το νέο του σπίτι. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του προσφέρουμε από την αρχή τις κατάλληλες συνθήκες και τη φροντίδα που χρειάζεται.

Έτσι θα το απολαμβάνετε για πολύ πολύ καιρό!