Αυθημερόν παραδόσεις σε όλη την Αθήνα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΠΟ 60€.

Καλάθι Αγορών

0 Προϊόντα  - 0.00€
φροντίδα ορτανσίας

Η ορτανσία ένα από τα πιο όμορφα θαμνώδη φυτά εξωτερικού χώρου με πανέμορφα άνθη.

Προέρχεται από την Ανατολική Ασία και πιο συγκεκριμένα την Κίνα.

Την συναντάμε συχνά σε διάφορα χρώματα, όπως μπλε, φούξια, ροζ, μωβ, ακόμα και σε κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως η ορτανσία είναι το μόνο φυτό που μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα της. Για παράδειγμα, αν χαμηλώσετε το pH του χώματος με θειικό οξύ, τότε το χώμα απορροφά αλουμίνιο, με αποτέλεσμα οι ορτανσίες να γίνονται μπλε. Αντιθέτως, αν αυξήσετε το pH του χώματος προσθέτοντας ασβεστόλιθο, η ορτανσία σας θα γίνει γίνεται ροζ-φούξια. Πάντα όμως το χρώμα της ορτανσίας προς το τέλος της ανθοφορίας της, παίρνει ένα φθινοπωρινό πράσινο-ροζ χρώμα.

Οδηγίες φροντίδας της ορτανσίας

Πότισμα

Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, η ορτανσία χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα - κάθε μία με δύο μέρες. Το νερό θα πρέπει να πέφτει κατευθείαν στο χώμα χωρίς να βρέχονται τα φύλλα ή τα άνθη της. Σας προτείνουμε να την ποτίζετε νωρίς το πρωί, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη ζέστη της ημέρας.

Αντίθετα, τους πιο δροσερούς μήνες να την ποτίζετε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

Προφυλάξεις

Το άνθος της ορτανσίας είναι πολύ ευαίσθητο. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τοποθετείτε την ορτανσία σε ημισκιερό μέρος σε εξωτερικό χώρο. Η ορτανσία αγαπά τον πρωινό ήλιο αλλά δεν προτιμά τον καύσωνα του μεσημεριού.

Θα πρέπει επίσης να την προφυλάσσετε από δυνατούς ανέμους και από σημεία που πέφτει άμεσα το φως, καθώς οι άνεμοι και ο ήλιος θα ξηράνουν γρήγορα τα ευαίσθητα άνθη της.

Μεταφύτευση

Το άνθος της ορτανσίας διαρκεί όλη την περίοδο της άνοιξης μέχρι και το Φθινόπωρο. Προς τα τέλη του φθινοπώρου, η ορτανσία χάνει τα άνθη της, ωστόσο παραμένει το πλούσιο φύλλωμά της. Τότε είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να μεταφυτέψετε την ορτανσία σας σε μία μεγαλύτερη σχετικά γλάστρα ή σε έναν κήπο.

Αυτό που θα θέλουμε να πετύχουμε εκείνη την περίοδο είναι να δημιουργήσει ένα υγιές ριζικό σύστημα πριν τη ζέστη του καλοκαιριού ή το ακραίο κρύο του χειμώνα. Καλό θα ήταν τη στιγμή της μεταφύτευσης να χρησιμοποιήσετε είτε καστανόχωμα είτε χώμα για οξύλικτα φυτά.

Λίπασμα

Αναφορικά με το λίπασμα που χρειάζεται η ορτανσία, θα ήταν καλό να την τροφοδοτείτε - κατά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο ώστε να αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες του Καλοκαιριού και του Χειμώνα - κυρίως με σίδηρο, αλλά και με άλλα λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο.

Θα πρέπει να προσέξετε την ποσότητα λιπάσματος, διότι υπάρχει κίνδυνος είτε να μεγαλώσουν πολύ τα φύλλα της έναντι των άνθεων, είτε να προκληθεί τοξικότητα στο φυτό.

Πώς να αλλάξετε το χρώμα στα άνθη της ορτανσίας

Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως η ορτανσία είναι το μόνο φυτό που μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα της. 

Για παράδειγμα, αν χαμηλώσετε το pH του χώματος με θειικό οξύ, τότε το χώμα απορροφά αλουμίνιο, με αποτέλεσμα οι ορτανσίες να γίνονται μπλε. Αντιθέτως, αν αυξήσετε το pH του χώματος προσθέτοντας ασβεστόλιθο, η ορτανσία σας θα γίνει γίνεται ροζ-φούξια.

Αν θέλετε να κάνετε αυτή την αλλαγή, θα ήταν καλό να είναι το φυτό ήδη φυτεμένο δύο (2) χρόνια, ώστε να έχει ξεπεράσει το πρώτο σοκ της μεταφύτευσης. 

Επίσης, η αλλαγή χρώματος μπορεί να διαρκέσει από δύο (2) εβδομάδες έως και μερικούς μήνες, καθώς το χρώμα της ορτανσίας προς το τέλος της ανθοφορίας της παίρνει πάντα ένα φθινοπωρινό πράσινο-ροζ χρώμα. 

Είδη ορτανσίας

Η ορτανσία μας χαρίζει πολλά χρώματα, ωστόσο μας ξαφνιάζει με ακόμα περισσότερες ποικιλίες. Ας αναφέρουμε κάποιες από τις παρακάτω:

Μεγαλόφυλλη ορτανσία

Η μεγαλόφυλλη ορτανσία φτάνει σε ύψος τα δύο (2) μέτρα και εμφανίζει λευκά, ροζ και μπλε άνθη από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

Άγρια ορτανσία

Είναι αρκετά ανθεκτική ορτανσία και προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορα εδάφη και κλιματικές συνθήκες. Είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,5 μέτρου και χαρίζει πλούσια ανθοφορία από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο με λευκά και ροζ λουλούδια.

Κωνοειδής ορτανσία

Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα και χαρακτηρίζεται από λευκά λουλούδια σε χαρακτηριστικό σχήμα κώνου. Η ανθοφορία της εμφανίζεται όψιμα από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο.

Ορτανσία «βελανιδιά»

Είναι ένα χαρακτηριστικό είδος ορτανσίας με ιδιαίτερο φύλλωμα που θυμίζει φύλλα βελανιδιάς, σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος. Το χρώμα των λουλουδιών της κυμαίνεται από λευκό μέχρι σκούρο κόκκινο και εμφανίζεται από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο.

Αναρριχώμενη ορτανσία

Είναι ένα είδος ορτανσίας που αναρριχάται και μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα σε ύψος. Είναι κατάλληλη για φράχτες και για χαμηλούς τοίχους. Αν η αναρριχώμενη ορτανσία δεν υποστυλωθεί, μπορεί να καλύψει επιφάνεια στο έδαφος μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα. Τα λουλούδια της είναι λευκά και εμφανίζονται πρώιμα από το Μάιο ως τον Ιούλιο.

Ορτανσία του βουνού

Υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες ορτανσίας που μοιάζουν με τις μεγαλόφυλλες ορτανσίες. Ανθίζουν την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου και διαθέτουν πιο συμπαγές φύλλωμα και μικρά πολυάριθμα άνθη σε ροζ ή μπλε χρώμα.

 

Πηγές: gilmour -  almanac - mistikakipou